بازار کار سالیدورک

بازار کار سالیدورک

اگر هدف شما از یادگیری سالیدورک کسب در آمد می باشد بد نیست نگاهی به بازار کار سالیدورک داشته باشید. SolidWorks یکی از محبوب ترین بسته های CAD موجود در بازار بوده که توسط صنایع و بخش‌های مختلف تولیدی در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. سالیدورک یک مدل‌ساز پارامتریک سه بعدی است که در اکثر فرآیندهای طراحی و مهندسی برای توسعه محصول کاربرد دارد. امروزه با توجه به سرعت تغییرات در بازار، شرکتها به دنبال افرادی هستند تا بتوانند با استفاده از مهارتهای خود برای فرایندهای طراحی و تولید، ارزش افزوده به ارمغان آورده و با افزایش بهره وری در جهت افزایش سود و کاهش هزینه ها گام بردارند و این همان جایی است که  مهارت های SolidWorks بسیار ارزشمند بوده و مورد توجه قرار میگیرد. اما با مهارت سالیدورکس به چه عناوین شغلی باید فکر کرد؟ و چه مدارکی نیاز دارید؟ در این مقاله مروری بر این موارد خواهیم داشت.


چرا سالیدورک؟

در مقاله “چرا سالیدورک” بصورت مفصل جواب این سوال را داده ایم ولی بصورت مختصر خاطر نشان می سازیم نرم افزار SolidWorks توسط شرکت  Dassault Systèmes توسعه یافته و به عنوان یکی از برجسته ترین بسته های CAD موجود است. در طی 40 سال گذشته همانطور که نرم افزارهای CAD تکامل یافته اند، الزامات شغلی نیز پا به پای آنها رشد کرده اند. نگاهی به آگهی های استخدام نشان می دهد در حال حاضر متداول است که در شرح شغلی برای مشاغل مورد نیاز به تجربه استفاده از نرم افزارهای خاص اشاره شده باشد. طبیعی است که وقتی شرکت ها از نرم افزار خاصی استفاده میکنند لازم باشد هنگام جذب نیرو از افرادی استفاده کنند که با محیط آن نرم افزار آشنا بوده و در کوتاهترین زمان بتواند به امورمربوطه بپردازند. با توجه به کثرت استفاده از سالیدورک در صنایع، مهارت در این نرم افزار می تواند درهای زیادی را به روی شما باز کند.

حال به سوال مهم میرسیم که اصولا چه عناوین شغلی بیشتر از این نرم افزار استفاده میکنند؟ در چارت زیر میتوانید کثرت استفاده از سالیدورک را در بخشهای مختلف صنعتی مشاهده کنید.

بصورت کلی استفاده از سالیدورک را می توان در سه بخش دسته بندی کرد.

  • طراحی
  • مهندسی وساخت
  • نقشه کشی

طراحی

با استفاده از SolidWorks، طراحان می‌توانند تفسیر بصری از پروژه‌ها و رندرهای سه‌بعدی را کنار هم قرار داده و برای تصمیم گیری به مشتریان نهایی ارائه دهند. سالیدورک طراحان را قادر می سازد در ابتدا بدون اینکه نیازی به نمونه سازی فیزیکی داشته باشند تائیدیه طرح را گرفته وسپس ساخت نمونه را آغاز کنند.

طراحان صنعتی

این وظیفه طراحان صنعتی است که نحوه استفاده مردم از محصولات را در نظر بگیرند و انواع مختلف طراحی را آزمایش کنند تا مشخص شود کدام یک برای مخاطب امن‌تر، کارآمدتر و راحت تر است. طراحان صنعتی هنگام کار با مهندسان، باید تعیین کنند که آیا طراحی آنها واقعاً قابل ساخت می باشد یا خیر. طراحان صنعتی در حالی که طراحی محصول خود را در SolidWorks پیش میبرند، به هزینه های مواد اولیه و روشهای تولید نیز توجه دارند. با استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل موجود در نرم افزار، طراحان صنعتی طرح های خود را با نگاهی به ایمنی، ظاهر و عملکرد کلی ارزیابی می کنند. آنها به اصلاح محصول خود ادامه می دهند تا زمانی که بهترین مدل ممکن را داشته باشند.


مهندسی و ساخت

SolidWorks بین مهندسان بسیار محبوب است و به آنها اجازه می دهد تا نقشه ها و شماتیک های دقیق برای ایجاد محصولات و مکانیزمهای مکانیکی تولید کنند. آنها در سالیدورک با طراحی های دو بعدی شروع کرده و سپس با استفاده از فیچرهای موجود به هندسه سه بعدی قطعه میرسند. سپس از ابزارهای تحلیل و شبیه‌سازی در SolidWorks برای آزمایش استرس و تلرانس استفاده میکنند تا از مشکلات در مراحل بعدی توسعه محصول جلوگیری کنند. جنبه هایی مانند هزینه های مواد اولیه و تولید نیز می توانند در طول فرآیند طراحی بررسی شوند.

مهندسان مکانیک

مهندسان مکانیک راه حل هایی را در قالب دستگاه ها یا فرآیندهای مکانیکی  برای مشکلات خاص ارائه می دهند. این محصولات می توانند هر چیزی با ماهیت مکانیکال مانند لوازم خانگی، خودرو، ژنراتورهای برق، توربین های گازی و آسانسورها باشند. با استفاده از SolidWorks، مهندسان مکانیک می‌توانند این دستگاه‌های مکانیکی را بصورت مجازی در رایانه ایجاد کرده و با استفاده  از ابزارهای تجزیه و تحلیل برای آزمایش آنها قبل از فاز نمونه سازی و تولید، از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل کنند.

مهندسان مکانیک در پروسه توسعه محصول بعد از طراحان صنعتی قرار گرفته و وظیفه دارند تا طرح تصویب شده را به صورت قطعات قابل ساخت تبدیل کنند و در این راه می بایستی مواردی چون مواد اولیه، روشهای تولید، هزینه ها و سایر موارد عملکردی محصول را بررسی کرده و در صورت نیاز اصلاحات لازم را انجام دهند.

مهندسان صنایع

مهندسان صنایع یک دغدغه اصلی دارند که بیش از هر چیز باید در نظر بگیرند: بهره وری. وظیفه آنها توسعه سیستم های مدیریتی و گردش کار است که برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل هزینه ها را تا حد امکان کارآمد می کند. مهندسان صنایع بر روی پروژه‌هایی کار می‌کنند تا ایجاد محصولات با حداکثر کارایی را تضمین کنند. هدف، از بین بردن اتلاف از فرآیندها است. مهندسان صنایع می توانند در فرایند مدیریت پروژه های توسعه محصول با استفاده از سالیدورک محصول نهایی را مشاهده کرده و در تعامل با مهندسان مکانیک راهکارهای بهبود فرایند را توسعه بخشند. 


نقشه کشی صنعتی

نقشه کشان صنعتی می توانند از SolidWorks برای ایجاد نقشه های دو بعدی و سه بعدی استفاده کنند. آنها در تعامل با مهندسان وظیفه تولید نقشه های اولیه، نقشه های کارگاهی و نقشه های مونتاژی را بر عهده دارند. علاوه بر این، یک نقشه کش صنعتی میبایستی بر اساس استاندارد های موجود نقشه را اندازه گذاری و تلرانس گذاری کرده و سایر مشخصات از جمله متریال، رنگ، پرداخت نهایی را مشخص سازد. بنابراین جایگاه نقشه کش صنعتی در صنایع، اساسی می باشد زیرا نقشه های فنی کارگاهی بعنوان آخرین مرحله قبل از ساخت بوده و هرگونه اشتباه در آن می تواند منجر به هزینه های اضافی ساخت شود.

مزیت استفاده از سالیدورک برای نقشه کشان صنعتی این است که در کار با سالیدورک دیگر نیازی به رسم فیزیک قطعه نداشته و هنگامیکه مدل سه بعدی موجود باشد سالیدورک بصورت خودکار نماهای لازم از قطعه را ایجاد میکنید و تنها یک نقشه کش صنعتی می بایستی ابعاد و تلرانسها را به نقشه افزوده و سایر مشخصات را به آن اضافه کند.


مدارک مورد نیاز

خوب تا به اینجا با تعدادی از عناوین شغلی که می توانند از مهارت شما بعنوان یک متخصص سالیدورک استفاده کنند آشنا شدید. برای یادگیری نرم افزار سالیدورک می توانید از خدمات موسسه های فنی حرفه ای که دوره های سالیدورک را برگزار می کنند استفاده کنید و یا بصورت خودآموز آن را در منزل فراگیرید. در مقاله “مسیر یادگیری سالیدورک” بصورت مفصل در ارتباط با روند یادگیری سالیدورک صحبت کرده ایم . همچنین “مینی دوره سالیدورک” می تواند نقطه شروع خوبی باشد.

برای اینکه بعنوان یک سالیدورک کار حرفه ای مشغول شوید میتوانید به کسب مدارک رسمی فنی و حرفه ای در ایران فکر کنید و برای خارج از ایران نیز “گواهینامه های رسمی سالیدورک” را در نظر داشته باشید.

البته پر واضح است هر کدام از این عناوین شغلی فوق علاوه بر دانش نرم افزار به دانش افزونتری نیاز دارد که در طی دوره های تخصصی فرا گرفته می شوند. در اینجا هر یک از این عناوین بهمراه مقطع تحصیلی آنها را معرفی میکنیم.

مدرک کاردانی

این مدرک در طی یک دوره 2 ساله قابل کسب بوده و نتیجه آن کسب رتبه تکنسین در محیط صنعتی می باشد. تکنسینها نقش مهمی در صنعت داشته و حلقه ارتباطی بین گروههای مهندسی و تولید می باشند.  

مدرک کارشناسی

بیشتر عناوین شغلی مرتبط با سالیدورک نیاز به این مدرک دارند. کارشناسی که طی یک دوره چهار ساله قابل کسب است شما را با اصول طراحی و ساخت آشنا ساخته و بعنوان مهندس آماده بکار در واحدهای صنعتی میکند.

مدرک کارشناسی ارشد

این مدرک نیز که طی یک دوره دو ساله برای دارندگان مدرک کارشناسی قابل کسب می باشد دانشی عمیق تر از مهندسی را به ارمغان می آورد. در بخش CAE نرم افزار سالیدورک که مواردی چون تحلیل المان محدود و یا تحلیل عددی دینامیک سیالات مطرح می باشد مهندسان دارای مدرک کارشناسی ارشد از دانش بیشتری برای تحلیل داده ها برخوردار هستند.


بازار کار سالیدورک

در 20 سال گذشته اقبال عمومی برای استفاده از نرم افزارهای CAD سه بعدی با افزایش روزافزونی مواجه بوده و بیهوده نیست که هر چند سال یکبار شاهد معرفی نرم افزاری جدیدی در این حوزه می باشیم. کثرت این نرم افزارها گاهی کاربران را با تردید مواجه می کند. خبر خوب اینکه نگاهی به آمار نشان میدهد که نرم افزار سالیدورک در صنعت همواره از جایگاه خوبی برخوردار بوده است. با یک جستجوی کوچک در اینترنت می توانید به تحقیقات آماری متعددی برسید که نرم افزارهای CAD را با توجه به تعداد کاربران دسته بندی کرده اند و در بیشتر این آمارها سالیدورک جایگاه مناسب و رقابتی در صنایع دارا می باشد. بعنوان مثال یک تحقیق که توسط CNCCookbook منتشر شده است را در شکل زیر مشاهده میکنید.

بازار کار سالیدورک

بسیاری از شغلها بگونه ای هستند که امکان شغل آزاد و یا دورکاری برای آنها وجود نداشته و صرفا می بایستی در محل کار حاضر شد. مزیت نرم افزار سالیدورک در این است که علاوه بر امکان دورکاری می توان از طریق آزاد کاری و با دریافت پروژه بصورت آنلاین کسب درآمد کرد. 


استخدامی Employment

در صورتیکه علاقه مند به استخدام بصورت کارمندی هستید باید بدانید که عموم مشاغل مرتبط با نرم افزار سالیدورک مرتبط با مجموعه های صنعتی بوده و بنابراین علاوه بر سالیدورک باید دانش کافی در ارتباط با ساخت و تولید را داشته باشید. برای یافتن کار نیز تنها لازم است در سایتهای کاریابی مانند IranTalent عبارت solidworks را جستجو کنید تا موقعیتهای شغلی مرتبط را بیابید.


آزاد کاری Freelancing

همانطور که گفته شد یکی از مزیتهای مدلسازی با سالیدورک امکان دورکاری می باشد. این امکان موقعیت این را فراهم میسازد تا با جستجو در سایتهایی مانند karlancer پروژه هایی که توسط اشخاص و یا شرکتها قابل اجرا بوده و میتوانید ازآنها کسب درآمد کنید را یافته و تنها از طریق رایانه شخصی در محل خود آنها را انجام دهید. البته باید توجه داشته باشید در انتخاب پروژه ها باید دقت لازم را داشته و در صورت امکان با قرارداد رسمی پیش بروید تا خدای ناکرده متضرر نشوید.

از سایتهای خارجی نیز برای آزادکاری سالیدورک می توان به upwork و fiverr اشاره کرد که البته برای داخل ایران با محدودیت مواجه هستند.

همچنین برای اینکه رزومه خود را در فضای مدلسازی سه بعدی بسازید به شما پیشنهاد میکنیم یک اکانت رایگان در سایت GrabCAD باز کرده و به تبادل اطلاعات با سایر کاربران سالیدورک بپردازید. در این سایت علاوه بر یادگیری مطالب جدید می توانید نمونه مدلهای ساخته شده توسط خودتان را آپلود کنید و بدین طریق بمرور زمان بر اعتبار خود در میان کاربران بیفزایید.


جمع بندی

مهندسی و ساخت و تولید با معرفی نرم افزارهای CAD در دهه 80 میلادی یک گام بزرگ رو به جلو گذاشت. شرکتهای بزرگ اولین استفاده کنندگان از این تکنولوژی جدید بودند و ثابت کردند CAD می تواند به افزایش بهره وری تولید و کاهش هزینه های ساخت کمک بسزایی کند. در طی 20 سال گذشته به تدریج شرکتهای کوچکتر به استفاده از CAD سه بعدی روی آورده و هم اکنون تقریبا تمامی موقعیتهای شغلی مرتبط با طراحی و ساخت و تولید نیاز به دانش CAD سه بعدی دارند. در این مقاله با بازار کار نرم افزار سالیدورک آشنا شدید و مشاهده کردید اگرچه نرم افزارهای دیگری برای مدلسازی سه بعدی در بازار مهندسی موجود هستند همچنان سالیدورک مزیت رقابتی خود را با آنها حفظ کرده و پیشرو می باشد.


دیدگاه‌ خود را بنویسید

پیمایش به بالا