کتیا یا سالیدورک

کتیا یا سالیدورک : هر آنچه که لازم است بدانید!

سوالاتی مانند “کتیا یا سالیدورک” از جمله سوالات متداول در صنعت بوده و دغدغه کاربرانی را مشخص میکند که برای اولین بار با مدلسازی سه بعدی در طراحی آشنا میشوند و بدنبال این هستند که چه نرم افزاری را انتخاب کنند. در حال حاضر نام های مطرح در زمینه طراحی به کمک کامپیوتر شرکتهای زیمنس، پی تی سی، اتودسک و داسو سیستمز میباشند و هر یک از این شرکتها در بازار رقابتی محصولات خود را عرضه میکنند ولی در این پست میخواهیم به بررسی دو محصول از شرکت داسو سیستمز بپردازیم. سالیدورک وکتیا

قبلا در پست جداگانه ای با عنوان “چرا سالیدورک” بطور مفصل در ارتباط با دلایل انتخاب سالیدورک صحبت کرده ایم. اما با توجه به اینکه نرم افزار کتیا که محصول دیگری از شرکت داسو سیستمز می باشد در بین مهندسان از محبوبیت بالایی برخوردار است، قصد داریم در این مقاله مقایسه ای میان این دو نرم افزار داشته باشیم و تصمیم گیری درمورد انتخاب را به عهده شما بگذاریم. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.


کتیا (CATIA) چیست؟

CATIA که مخفف (Computer Aided Three-dimensional Interactive Application) می باشد اولین بار در سال 1977 عرضه شد و متعلق به Dassault Systémes است. نکته مهم در مورد کتیا این است که کتیا یک نرم افزار مدیریت چرخه عمر محصول (PLM) می باشد، به این مفهوم که کل چرخه‌ حیات محصول از ایده، طراحی مهندسی، ساخت، تولید تا ارائه‌ی محصول و ارائه خدمات پشتیبانی و در نهایت اسقاط محصول را مدیریت می کند. از آنجاییکه معمولاً افراد زیادی روی یک پروژه کار می کنند، این نرم افزار میتواند در بالا بردن بهره وری و بهبود گردش کار موثر باشد.

Catia یک نرم افزار مدل سازی سه بعدی بسیار قدرتمند است که انتخاب بسیاری از شرکتهای خودروسازی و صنایع هوافضا می باشد. با Catia می توانید هواپیما، خودرو و سایر محصولات پیچیده را طراحی کنید. این نرم افزار بصورت خاص برای افراد  حرفه ای و مهندسان به ویژه برای شرکت های بزرگ طراحی شده است. کارخانه هایی مانند بوئینگ  و پژو سیتروئن از CATIA برای تولید محصولات خود استفاده می کنند.

  • طیف گسترده ای از ابزارها و ویژگی ها برای مدلسازی سه بعدی در طراحی، مهندسی و ساخت
  • توانایی ایجاد طرح های پیچیده با سهولت.
  • پلت فرمی قوی که می تواند طرح های بزرگ و پیچیده را مدیریت کند.

سالیدورک (SOLIDWORKS) چیست؟

SolidWorks نیز متعلق به Dassault Systémes است که در سال 1995 معرفی شد. این نرم‌افزار مدل‌سازی سه بعدی پارامتریک بر مبنای فیچر است که از این نظر مشابه ماژولهای اصلی کتیا می باشد. پارامتریک بودن به این معنی است که شکل مدل سه بعدی بر اساس قیدهایی که می توانند هندسی (Relation) یا ابعادی (Dimension) باشند تعیین می شود. هنگامی که ابعاد یا روابط تغییر می کنند، مدل سه بعدی شکل خود را تغییر می دهد. SolidWorks دارای ابزارهای قدرتمندی مرتبط با صنایع مختلف است.

SolidWorks توسط مهندسان و متخصصان استفاده می شود و همچنین در دانشکده های مکانیک و مهندسی تدریس می شود. رابط کاربری سالیدورک بسیار کابر پسندانه بوده  و بسیاری از ویژگی‌های مختلف دارد که درمقاله “چرا سالیدورک” به آن پرداخته ایم. سالیدورک در صنعت و طراحی محصولات، ماشین آلات، آموزش و صنایع پزشکی از محبوبیت بالایی برخوردار است.

  • طیف گسترده ای از ابزارهای مدلسازی سه بعدی برای  طراحی، تحلیل و شبیه سازی ، قدرتمند و با استفاده آسان.
  • توانایی ایجاد طرح های بسیار دقیق با کمترین خطا.
  • یک رابط کاربری راحت که یادگیری و استفاده از نرم افزار را آسان می سازد.

کتیا یا سالیدورک

تفاوت های زیادی بین Solidworks و CATIA وجود دارد. با این حال، واضح ترین تفاوت این است که CATIA برنامه ای بسیار قدرتمندتر از Solidworks است. این به این معنی است که CATIA می تواند طرح های پیچیده تری را انجام دهد و برای پروژه های در مقیاس بزرگ مناسب تر است.

در میان جامعه کاربران CAD یک جمله معروف می باشد که :

با سالیدورک می توانید قطعات خودرو را طراحی کنید و با کتیا خود خودرو بهمراه کارخانه ای که در آن قرار است ساخته شود

همانطور که می بینید اهداف استفاده از این دو نرم افزار متفاوت بوده و اگرچه در سالیدورک نیز می توانید خود خودرو را طراحی کنید ولی به کارآمدی کتیا نخواهد بود. در تصویر زیر تعدادی از شرکتهای سازنده معروف بهمراه نرم افزار مورد استفاده در این شرکتها را مشاهده میکنید.

کتیا یا سالیدورک

اگر طراحی خودرو و یا هواپیما کمی بزرگتر از پروژه های مد نظر شما است پس بهتر است بدانید اگر در حال طراحی چرخ دنده ، جیگ و فیکسچر، قطعات پلاستیکی، قطعات ورقکاری و مانند اینها هستید، SolidWorks عملکرد بسیار خوبی خواهد داشت. Catia و SolidWorks هر دو برای اکثر طراحیهای مهندسی از بالاترین دقت برخوردار بوده و برای اهداف مهندسی ایده آل هستند.


روند یادگیری

همچنین وقتی با انتخابی بین کتیا یا سالیدورک مواجه هستید، باید از روند یادگیری آنها نیز آگاه باشید. Catia یک نرم افزار عالی برای شرکتهای بزرگ است، اما باید بدانید یادگیری آن سخت تر بوده و به تبع آن کاربران کمتری با این نرم افزار آشنا هستند.

بنابراین اگر مطمئن هستید کتیا نرم افزار مورد احتیاج شما است، ارزش سرمایه‌گذاری را دارد. کتیا همچنین برنامه های سفارشی مخصوص صنایع مختلف را در اختیار شما قرار می دهد. SolidWorks کاربرپسندتر است و یادگیری آن آسان تر می باشد و از این نظر یک شروع عالی برای مهندسان برای یادگیری نرم افزار CAD سه بعدی است.


موارد استفاده

و اما مهمترین موضوع در انتخاب نرم افزار کتیا یا سالیدورک کاربرد آنها است. CATIA برای خودروها است و SolidWorks برای قطعات خودرو است. این جمله تا حد زیادی جان کلام را بیان می سازد. این واقعیت که Dassault Systémes هر دو نرم افزار ارائه میکند خبر خوبی برای کاربران می باشد زیرا سازگاری خوبی بین دو نرم افزار برقرار است.

CATIA و ویژگی شکل دهی سطوح پیشرفته فرم آزاد آن برای کاربردهایش در طراحی خودرو  که نیاز به سطوح سطح A دارند واقعاً ارزشمند است. این توانایی که طراحان را قادر می سازد تا بدنه خودرو که میتواند بسیار پیچیده باشد را به راحتی ایجاد کنند، و این چیزی است که CATIA را بسیار پیشرفته تر از SolidWorks می کند.

با این حال SolidWorks همچنان می‌تواند کاربران خود را در بخش مدل‌سازی با تمرکز خاص خود بر مدل‌سازی سالید سه بعدی حفظ کند. این امر SolidWorks را برای طراحی محصولات و پروژه های مرتبط با ماشین آلات و قطعه سازی ایده آل می کند.


بازار چه میگوید؟

یکی دیگر از معیارهای انتخاب کتیا یا سالیدورک میتواند بازار باشد. علم به اینکه کدام نرم افزار کابران بیشتری دارد می تواند پارامتر مهمی در سطح در آمد شما و همچنین موقعیت های شغلی باشد. نتایج یک تحقیق آماری که توسط CNCCookBook در سال 2023 انجام شده است می تواند نقطه شروع خوبی باشد.

همانطور که مشاهده میشود تنها بر حسب آمار و ارقام ضریب نفوذ سالیدورک از کتیا بیشتر است اما قبل از نتیجه گیری بهتر است کمی تامل کنید. در واقع کتیا نرم افزار خاص تری برای صنایع خاص مورد استفاده بوده و در مقابل سالیدورک در بخش بزرگتر صنعت شهرت دارد. در یک کلام با توجه به جایگاه متفاوت این دو نرم افزار می توان گفت که این دو در واقع رقیب یکدیگر نیستند بلکه برای کاربردهای متفاوتی عرضه شده اند.

صنایع هوافضا و خودروسازی اگرچه صنایع بسیار بزرگ و سودآوری هستند ولی با این حال به طور قابل توجهی کوچکتر از کل صنعت تولیدی میاشند که سالیدورک به طور مداوم در چند دهه گذشته بر آن تسلط داشته است. حتی در بخش آموزشی، اکثر آموزشگاههای آموزش عالی ترجیح می دهند که SolidWorks را به دانشجویان خود آموزش دهند تا برای ورود به صنعت با شانس بیشتری برای کاریابی مواجه باشند.


جمع بندی

در جواب به سوال “کتیا یا سالیدورک” با توجه به مطالب فوق به وضوح میبینید نمی‌توان به سادگی گفت که یک نرم‌افزار مدل‌سازی بر دیگری برتری دارد. نرم افزارهایی از یک شرکت که ممکن است در کاربردهای خود همپوشانی داشته باشند، اما هر دو بازارهای هدف بسیار متفاوتی داشته و هدفشان برتری در آنهاست. از نظر بازار  کار SolidWorks به وضوح کاربران بیشتری دارد، زیرا در حالی که همه نیازی به طراحی یک خودرو یا هواپیما ندارند، همه محصولات دیگر کاملاً توسط نرم افزاری مانند SolidWorks قابل توسعه می باشند.

در پایان انتخاب نهایی به شرکت شما و پروژه ای که در حال حاضر روی آن کار می کنید بستگی دارد.


دیدگاه‌ خود را بنویسید

پیمایش به بالا