اسکچ سالیدورک این امکان را فراهم میکند تا کاربران از یک ایده اولیه به یک مدل سه بعدی پارامتریک کاملاً تعریف شده برسند. هنگامی که کاربران اصول اولیه رسم اسکچ را در SOLIDWORKS درک کردند، می توانند با یادگیری ابزارها و میانبرهای مفید، راه های صرفه جویی در زمان را برای رسم اسکچ فرا بگیرند. در این مقاله شش نکته و ترفند مورد علاقه را برای کمک به کاربران برای افزایش بهره وری در محیط اسکچ آورده ایم.
فهرست
ترفند اسکچ سالیدورک شماره 1: اندازه گذاری بین دایره ها
ابزار Smart Dimension بدون شک یکی از محبوبترین ابزارها در محیط اسکچ میباشد. توسط این ابزار می توانید قیدهای اندازه را بین اجزای یک ترسیم ایجاد و تعریف کنید. اما در حالت پیش فرض شاید گاهی این ابزار اندازه مورد نظر شما را بدرستی تشخیص ندهد. بعنوان مثال اگر توسط این ابزار بین دو دایره اندازه ای ایجاد کنید مانند شکل زیر بدون در نظر گرفتن محل انتخاب دایره ها همواره فاصله مرکز به مرکز آنها توسط Smart Dimension ایجاد میشود.
حال اگر بخواهید فواصل کمینه یا بیشینه بین محیط دو دایره را داشته باشید تکلیف چیست؟
راه حل در این است که پس از اجرای Smart Dimension و قبل از انتخاب دایره ها دکمه Shift را روی کیبرد نگهداشته و سپس دایره ها را انتخاب کنید.
همانطور که می بینید با این روش فاصله بین محیط دایره ها بر حسب موقعیت انتخاب بنمایش در می آید.
ترفند اسکچ سالیدورک شماره 2: اندازه گذاری کمان
مانند مورد قبل دستور Smart Dimension بصورت پیش فرض حین انتخاب یک کمان شعاع آنرا در نظر میگیرد. خوب حالا در صورتیکه بخواهید طول یا زاویه کمان را اندازه گذاری کنید تکلیف چیست؟
طول کمان
در اینجا نیز برای اینکه Smart Dimension طول کمان را به شما بدهد تنها کافیست پس از اجرای دستور روی دو نقطه انتهایی کمان کلیک کرده و در نهایت روی خود کمان کلیک کنید. همانطور که می بینید Smart Dimension اندازه کمان را نشان می دهد.
زاویه کمان
برای اندازه گذاری زاویه کمان نیز پس از اجرای Smart Dimension ابتدا روی دو نقطه انتهایی کمان و سپس روی مرکز آن کلیک کنید. همانطور که مشاهده میکنید زاویه کمان بصورت قید اندازه توسط Smart Dimension ایجاد میشود.
ترفند اسکچ سالیدورک شماره 3: روش سریع برای ایجاد قیدهای هندسی
به صورت پیش فرض برای ایجاد قیدهای هندسی شما پس از ترسیم اسکچ باید آیتمهای مورد نظر را ابتدا انتخاب کرده و سپس از نوار ابزار قید هندسی مورد نظر خود را یافته و روی آن کلیک کنید.
به عنوان مثال برای اینکه بین دو خط بخواهید قید عمود را تعریف کنید ابتدا باید دکمه کنترل را روی کیبرد نگه دارید، دو خط را انتخاب کنید و سپس از تولبار قید عمود یا Perpendicular را انتخاب کنید.
اما روش سادهتری برای ایجاد قید بین آیتمهای یک ترسیم وجود دارد. در محیط اسکچ سالیدورک تنها لازم است نقطه مشترک بین دو جز ترسیم را انتخاب کنید و همانطور که میبینید در نوار ابزار ظاهر شده همان قیدهایی که بین دو آیتم قابل ایجاد هستند به نمایش در میآیند.
برای مثال قبل تنها لازم است روی نقطه مشترک بین دو خط کلیک کرده و سپس از نوار ابزار قید عمود را انتخاب کنید.
ترفند اسکچ سالیدورک شماره 4: ترسیم خط و کمان با یک دستور
در محیط اسکچ از میان ابزارهای مختلف دو ابزار Line برای ترسیم خط و همچنین ابزار Arc برای ترسیم کمان از جمله موارد بسیار پر کاربرد میباشند. از آنجاییکه بسیاری از ترسیمها از مجموعه ای از خطوط و کمان ها تشکیل شده اند بصورت عادی لازم است در حین ترسیم از یک دستور خارج شده و دستور دیگر را اجرا کنید.
برای سرعت بخشیدن به ترسیم، سالیدورک در دستور خط (line) این امکان را گنجانده است تا در حین ترسیم خطوط بتوانید آن را تبدیل به دستور کمان (Arc) کنید. برای این کار 2 روش وجود دارد. روش اول این است که در حین ترسیم خط زمانی که خطوط متوالی را رسم میکنید جایی که نیاز به دستور کمان دارید بدون اینکه از دستور خط خارج شوید تنها دکمهی A روی کیبورد را فشار دهید همانطور که میبینید دستور تبدیل به کمان میشود. شما میتوانید یک کمان را رسم کنید و سپس مجددا دستور به حالت خط بازمیگردد.
اما روش سادهتری نیز وجود دارد در حین ترسیم خطوط زمانی که یک خط رسم کردید و نیاز است آیتم بعدی کمان باشد تنها لازم است نشانگر ماوس را به آخرین نقطهای که از پاره خط قبلی کلیک کردید برده و مجددا آن را حرکت دهید همونطور که میبینید یک کمان ظاهر میشود.
ترفند اسکچ سالیدورک شماره 5: قیدهای اتوماتیک
قیدهای خودکار در نرمافزار سالیدورکس روشی بسیار موثر برای سرعت بخشیدن به ترسیم میباشند. توسط قیدهای خودکار شما میتوانید در قسمت تنظیمات تعیین کنید تا در حین رسم کدام قیدهای هندسی به صورت خودکار با توجه به نحوه رسم شما ایجاد شوند. به عنوان مثال زمانی که میخواهید یک خط به صورت افقی رسم کنید تنها لازم است تا برای انتخاب نقطه دوم یک پاره خط آنرا در موقعیتی نزدیک به موقعیت افقی قرار دهید. همانطور که میبینید یک علامت که نشان دهنده قید افقی یا همان قید Horizontal میباشد به نمایش در آمده و در صورت کلیک پاره خط بصورت افقی رسم شده و یک قید افقی نیز برای آن تعریف میشود.
حال ممکن است در حین رسم در موقعیت خاصی شما نیاز به ایجاد قید هندسی نداشته باشید. یکی از راه حلهایی موجود استفاده از دکمه Ctrl روی کیبرد می باشد.در مثال قبل (رسم پاره خط) در صورتی که نیازی به ایجاد قید افقی برای پاره خط ندارید تنها لازم است تا قبل از کلیک کردن برای تعیین دومین نقطه پاره خط، دکمه Ctrl را روی کیبورد نگه دارید. همانطور که میبینید در این حالت علامت قید افقی ظاهر نشده و شما میتوانید خط را در نزدیکترین موقعیت به وضعیت افقی رسم کنید بدون اینکه قیدی ایجاد شود.
روش قبل میتواند یک روش کارآمد برای شما باشد بدین صورت که در هنگام ترسیم خطوط از ایجاد قیدهای خودکار هندسی جلوگیری میکند. اما یک مورد وجود دارد. ممکن است شما در ترسیم خطوط در اسکچ نیاز داشته باشید خطوط در وضعیت خاصی مانند وضعیت افقی یا عمودی رسم شوند ولی تنها قید هندسی به آنها اضافه نشود که این کار توسط روش قبل امکان پذیر نیست.
در اینجاست که روش دوم پیشنهاد می شود. برای این کار تنها لازم است به قسمت تنظیمات (Options) سالیدورک رفته و از مسیر مشخص شده در شکل زیر گزینه قید اتوماتیک(Automatic Relations) را خاموش کنید.
پس از این حین رسم، خطوط در وضعیتهای تعریف شده در تنظیمات مانند افقی یا عمودی رسم میشود ولی قیدی ایجاد نمیشود.
ترفند اسکچ سالیدورک شماره 6 : اندازه گذاری زاویه خط با موقعیت افقی یا عمودی
هنگام رسم ترسیمهای دو بعدی برای خطوط گاهی نیاز است تا زاویهی خط نسبت به افق یا نسبت به عمود توسط قید اندازه تعریف شود. در ورژنهای قدیمی نرمافزار برای این کار نیاز بود تا یک خط محور به شکل عمودی یا افقی از انتهای خط اصلی رسم شده و سپس زاویهی خط نسبت به آن توسط دستور Smart Dimension اضافه شود.
اما از ورژن 2016 امکانی به سالیدورک افزوده شد که این کار را بسیار سادهتر میکند. به عنوان مثال برای خط زیر میخواهیم اندازهی زاویهی خط نسبت به افق به صورت یک قید اندازه تعریف شود. پس از اجرای دستور Smart Dimension تنها لازم است روی خط کلیک کرده و سپس روی نقطهی انتهایی پاره خط کلیک کنید. همانطور که میبینید یک محور مختصات چهار جهته که 4 جهت اصلی را نشان میدهد به نمایش در می آید. در اینجاست که شما با کلید روی هر کدام از این محورها میتوانید زاویهی خط نسبت به آن را تعریف کنید.
ویدیوی آموزش
در ویدیوی آموزشی زیر این ترفندها را مشاهده میکنید.