کارایی یک نرمافزار علاوه بر اینکه نیاز به تخصص کاربر آن دارد به چگونگی تنظیمات محیط و امکان تغییرات این تنظیمات وابسته است. خوشبختانه نرم افزار سالیدورکس نیز بر این مبنا ساخته شده است که بر اساس نیاز کاربران قابلیت تغییرات بسیاری داشته باشد. مرکز فرماندهی این تغییرات دستور آپشن Options است که تعداد زیادی از تنظیمات محیط نرم افزار در آن نهفته و قصد داریم در این مقاله به بررسی ۱۰ تنظیم برتر که می تواند بهره وری شما در استفاده از نرم افزار را بالا ببرد بپردازیم.
دسترسی به تنظیمات
برای دسترسی به تنظیمات میتوانید از آیکون آپشن Options که به شکل چرخ دنده در تولبار می باشد استفاده کنید.
روش دیگر فراخوانی دستور از منوی تولز Tools می باشد.
سربرگهای تنظیمات
پنجره تنظیمات شامل دو سربرگ می باشد:
- تنظیمات سیستم System Options : مربوط به تنظیمات کلی سیستم میشود. تغییراتی را که شما در این سربرگ ایجاد می کنید عمومی بوده و برای تمام فایل های سالیدورکس برقرار می باشد.
- ویژگی های سند Document Properties : مربوط به ویژگیهای سند جاری می باشد تغییراتی که در این سربرگ صورت می گیرد تنها برای فایل جاری اعمال میشود.
یافتن تنظیمات
در پنجره تنظیمات در قسمت چپ سرگروه ها را مشاهده کرده و با کلیک روی هر کدام در سمت راست تنظیمات مرتبط با آن به نمایش در می آید.
با رشد نرم افزار سالیدورک و به مرور زمان تعداد تنظیمات در دسترس کاربران افزایش یافته و در ورژن های اخیر به تعداد زیادی رسیده که گاهی بخاطر سپاری یک تنظیم خاص و این که در کدام زیرشاخه قرار دارد را کاری دشوار می سازد.
خوشبختانه در ورژن های اخیر نرم افزار امکان جستجو به این پنجره افزوده شده است که امکان یافتن یک تنظیم خاص را فراهم می سازد. تنها لازم است نام تنظیم مورد نظرتان را در اینجا تایپ کنید و در قسمت جستجو با کلیک بر روی آن به محل تنظیم هدایت شوید.
حال که با پنجره تنظیمات آشنا شدید شما را با ده تنظیم برتر در سالیدورکس آشنا می کنیم.
تنظیم Verification on Rebuild
این گزینه که در زیرمجموعه Performance یافت میشود در صورت فعال بودن میتواند در طولانی شدن بازسازی (توسط ترکیب Ctrl+Q) قطعات پیچیده نقش اساسی داشته باشد. به صورت پیش فرض برای سرعت بخشی در فرآیند مدل سازی این گزینه غیر فعال می باشد.
در هنگام غیرفعال بودن این گزینه در هر بار بازسازی کامل (Ctrl+Q) قطعه تنها وجوه مرتبط با فیچر جدید مورد بررسی قرار گرفته و در صورت عدم وجود مشکل، بازسازی با موفقیت صورت پذیرفته و حتی اگر در سایر وجوه مدل مشکل وجود داشته باشد پیام خطا صادر نمی شود.
در صورت فعال کردن این گزینه با هر بار بازسازی، تمامی وجوه مدل مورد بررسی قرار گرفته و در صورت وجود مشکل ساختاری اخطار صادر میشود. بررسی تمامی face های مدل توان پردازشی بیشتری نیاز داشته و در نهایت به طولانی شدن فرایند بازسازی منجر می شود.
برای نمایش کارکرد این گزینه یک مثال را بررسی می کنیم. ابتدا گزینه را غیرفعال کنید.
سپس توسط دستور اکسترود یک مستطیل را ایجاد کرده و با استفاده از دستور Shell داخل آن را مانند شکل زیر خالی کنید.
حال یک فیلت با شعاع بزرگتر از ضخامت قطعه روی یک لبه ایجاد کنید.
همانطور که مشاهده می کنید وجوه داخلی از مدل بیرون زده و با اینکه توپولوژی قطعه مشکل دارد از طرف نرم افزار پیام خطایی صادر نشده و بازسازی قطعه با موفقیت صورت می پذیرد.
حتی در صورت اجرای دستور چک Check هم میتوانید مشکل را مشاهده کنید.
در حقیقت با تنظیم شعاع فیلت بزرگتر از ضخامت قطعه وجوه داخلی فیلت زده نشده و به بیرون راه پیدا می کنند. اما با توجه به اینکه گزینه Verification on Rebuild غیرفعال است و با توجه به اینکه دستور فیلت تنها روی لبه بیرونی اعمال شده است وجوه داخلی به نوعی از آن بیخبر هستند.
نوبت میرسد تا گزینه را فعال کرده و نتیجه را مشاهده کنید.
این بار با بازسازی مدل توسط ترکیب کلیدهای Ctrl+Q یک دستور خطا در سالیدورک ظاهر می شود.
سوال مهم در اینجا این است که اصولاً چرا باید یک همچین گزینهای در تنظیمات سالیدورکس وجود داشته باشد. همانطور که مشاهده کردید غیر فعال سازی این گزینه می تواند به تسریع بازسازی مدل کمک کند و این سرعت بخشی به بهای چشم پوشی از مشکلات احتمالی در قطعه می باشد.
بنابراین پیشنهاد میشود در صورت ساخت مدل های ساده ای که تعداد زیادی Face نداشته و پیچیده نمیباشند این گزینه را فعال کنید و در قطعات پیچیده تر که از تعداد زیادی وجه تشکیل شدهاند و فعال سازی این گزینه می تواند به کندی بازسازی آنها بیانجامد گزینه را غیرفعال ساخته و در انتهای مدل سازی و قبل از ذخیره فایل یکبار آن را فعال کرده و با بازسازی قطعه از عدم وجود مشکل مطمئن شوید.
همچنین استفاده از دستور چک Check از سربرگ Evaluate برای بررسی مدل سه بعدی قبل از نهایی شدن مدل سه بعدی گزینه مناسبی بشمار میرود.
بهبود تصویر با تنظیم Enhanced graphic performance
ارتباط کاربر با مدل سه بعدی از طریق صفحه نمایش بوده و هرچه گرافیک بهتری از مدل سه بعدی به نمایش در آید تجربه کاربر در استفاده موثر از نرم افزار بهتر است. قبل از نسخه ۲۰۱۹ موتور گرافیکی سالیدورکس از اپن جی ال ۲ استفاده کرده و به صورت مشترک از پردازنده و کارت گرافیک برای تولید تصویر مدل سه بعدی بهره می برد. در این حالت نرم افزار به صورت موثر نمی توانست از قابلیتهای کارت گرافیکی بهره ببرد و در نتیجه تفاوت آنچنانی میان کارتهای گرافیک رده بالا و پایین در حین مدلسازی وجود نداشت.
از نسخه ۲۰۱۹ موتور گرافیک سالید ورک بر مبنای اپن جی ال 4.5 می باشد که امکان بهره مندی از قدرت پردازنده کارت گرافیک را فراهم می سازد. گزینه Enhanced graphic performance بدین منظور در زیر مجموعه Performance قرار داده شده است. با فعالسازی این گزینه سالیدورکس از قدرت گرافیک GPU استفاده موثرتری کرده و در نتیجه مشاهده مدل های سه بعدی در صفحه نمایش و تعامل با آن مانند چرخاندن قطعه و یا زوم کردن با کیفیت بهتری صورت می گیرد.
در نهایت اگر فعال سازی این گزینه روی سیستم شما نتیجه مساعدی نداشت و منجر به بروز مشکلات گرافیک شد میتوانید این گزینه را غیر فعال کنید ولی در غیر اینصورت پیشنهاد ما فعال کردن گزینه می باشد.
تغییر رنگ اندازه های تغییر یافته در نقشه
این تنظیم یکی از مهمترین تنظیماتی است که پیشنهاد می کنیم حتما آن را فعال کنید. با فعالسازی این گزینه هنگامی که مدل سه بعدی را ویرایش می کنید تمامی ابعادی که در نتیجه این ویرایش تغییر پیدا می کنند به صورت موقت در فایل نقشه به رنگ دیگری به نمایش در آمده و این به شما نشان میدهد که چه تغییراتی در قطعه از آخرین باری که نقشه را ذخیره کرده اید صورت گرفته است.
خرده نان دوست داشتنی Breadcrumbs
Breadcrumbs از جمله مواردی در سالیدورک میباشد که میتواند فرآیند ایجاد تغییرات را سرعت بخشد. با فعال سازی این گزینه زمانی که آیتمی مانند وجه یا لبه را انتخاب می کنید، در گوشه سمت چپ بالای صفحه نمایش تمامی فیچرها و اسکچهای مرتبط با آن به نمایش در میآید و از اینجا شما می توانید هر کدام از این موارد را انتخاب کنید.
اگرچه مشابه این کار را شما می توانید از طریق درخت طراحی نیز انجام دهید اما breadcrumbs به عنوان روشی سریع تر برای انتخاب اجزای مختلف یک آیتم می تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین پس از انتخاب هر جزئی از مدل با فشردن دکمه D روی کیبرد می توانید breadcrumbs را به محل نشانگر ماوس منتقل کنید.
تعریف کامل اسکچ
همواره توصیه می شود در پروژه های طراحی از اینکه اسکچ به صورت کامل تعریف شده است اطمینان حاصل کنید. این مورد اگرچه لزوم نرمافزاری نمی باشد ولی از لحاظ طراحی و دنبال کردن هدف طرح امری مهم است. به صورت پیش فرض سالیدورکس الزامی برای تعریف کامل اسکچ ندارد ولی با انتخاب این گزینه سالیدورک به شما اجازه خروج از اسکچ را نمی دهد مگر اینکه به صورت کامل تعریف شده باشد.
فعالسازی این گزینه گاهی در مراحل اولیه طراحی و یا در هنگام طراحی مفهومی بدلیل عدم اطلاعات کافی که امکان تعریف کامل اسکچ نمی باشد، می تواند دردسر ساز شود. اما از طرف دیگر گزینه ای مناسب برای ارسال خطا به کاربر و اطلاع از عدم تعریف کامل اسکچ در هنگام ترسیم می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود این گزینه را بر حسب نیاز فعال یا غیر فعال کنید.
اندازه گذاری خودکار اسکچ
حالا که در ارتباط با تعریف کامل اسکچ صحبت کردیم اجازه دهید یک تنظیم فوق العاده را نیز معرفی کنیم. همانطور که می دانید ابزار Smart dimension برای اندازه گذاری اسکچ ها و ایجاد قید ابعادی ابزاری فوق العاده است، حال اگر به شما بگوییم که می توانید قید های ابعادی را بدون استفاده از این ابزار نیز ایجاد کنید و بهتر اینکه در هنگام رسم اینکار را می توانید انجام دهید آیا علاقه مند به شنیدن آن هستید؟
با فعالسازی گزینه Enable on screen numeric input on entity creation هنگام رسم اسکچ میتوانید ابعاد تعریف کننده آن را مستقیم وارد کنید و در صورتی گزینه Create dimension only when value is entered را نیز فعال کرده باشید سالیدورکس قید ابعادی متناسب با آن را نیز ایجاد می کند. این روش برای تعریف یک اسکچ بسیار سریعتر از استفاده از smart dimension بوده و پیشنهاد میکنیم آن را فعال کنید.
چرخش خودکار نما در اسکچ
همانطور که می دانید به صورت پیش فرض نرم افزار سالیدورکس زمانی که اولین اسکچ رو ایجاد می کنید به صورت خودکار نما را به شکل عمود بر صفحه رسم اسکچ چرخانده و با توجه به اینکه اسکچها دو بعدی هستند در این وضعیت دید بهتری برای رسم اسکچ وجود دارد.
اما این اتفاق به صورت پیش فرض تنها برای اولین اسکچ افتاده و اسکچهای بعدی که رسم می کنید در همان نمای جاری شروع شده و برای اینکه نما بشکل عمود بر صفحه رسم در آید شما نیاز دارید که از دکمه Normal to برای چرخش نما استفاده کنید.
در تنظیمات با فعال کردن Auto-rotate میتوانید این اتفاق رو به صورت خودکار انجام دهید به این شکل که با فعال کردن این گزینه با ورود به محیط اسکچ نمای دید بصورت خودکار به شکل عمود بر صفحه ترسیم تغییر می کند.
فعالسازی Freezebar
آیا تا بحال اتفاق افتاده است که حین مدلسازی نگران باشید که فیچرهایی از مدل بصورت ناخواسته حذف شود یا تغییر یابد. در اینصورت پیشنهاد میکنیم گزینه Freezebar را فعال کنید.
با فعالسازی این گزینه یک خط نارنجی به درخت طراحی افزوده میشود که با درگ و رها کردن آن پس از هر فیچر تمامی فیچرهای بالای خط بشکل قفل در امده و دیگر قابل تغییر نمی باشند.
همچنین مزیت دیگر استفاده از این خط این است که در مدلهایی که از تعداد زیادی فیچر تشکیل شده اند می توان بدین طریق سرعت بازسازی قطعه را کاهش داد زیرا فیچرهای قفل شده بازسازی نمی شوند.
اسنپ و ساخت قیدهای هندسی خودکار
اسنپ در سالیدورکس و در قسمت اسکچ برای سهولت رسم مورد استفاده قرار میگیرد. اسنپ به نقاط چسبنده کلیدی در رسم اطلاق می شود و با فعال کردن آن شما می توانید براحتی نقطه پایانی خط، مرکز دایره ، نقطه میانی خط، ربع دایره و سایر نقاط کلیدی در شکلهای هندسی را انتخاب کنید.
قابلیت Auto relation نیز قیدهای هندسی مانند عمودی و افقی را بصورت خودکار ایجاد میکند. استفاده از این قابلیتهای فرایند رسم اسکچ را سرعت بخشیده و در بخش تنظیمات پیشنهاد میشود هر سه گزینه را انتخاب کنید. همچنین در قسمت دوم نیز تمامی نقاط چسبنده اسنپ را میتوانید انتخاب کنید.
بازگردانی پیامهای نادیده گرفته شده
هنگام کار با نرم افزار سالیدورکس گاهی با پیامهایی از طرف نرم افزار مواجه میشوند که نیاز به تایید شما برای انجام عملیات مورد نظرتان را دارد. بعنوان مثال برای حذف یک فیچر با استفاده از Delete روی کیبرد سالیدورکس پیامی به شما نشان می دهد تا شما را از تمامی فیچرهایی که در اثر این عملیات حذف میشوند آگاه سازد و از شما تایید میخواهد.
تعدادی از این پیامهای سیستمی حاوی گزینه ای بنام Don’t show again هستند که با فعالسازی این گزینه دیگر در عملیاتهای مشابه سالیدورکس از شما تایید نخواسته و یک راست آنرا اجرا میکند.
بعنوان مثال در اینجا با انتخاب یک فیچر و فشردن دکمه Delete روی کیبرد پیام هشدار را مشاهده میکنید. در این مثال تیک Don’t show again را فعال کرده و روی کنسل کلیک میکنیم.
اینبار اگر مجدد از دکمه Delete برای حذف فیچر استفاده کنیم دیگر پیامی از سیستم دریافت نکرده و فورا فیچر به همراه تمامی فیچرهای وابسته حذف میشود. همانطور که میبینید عدم نمایش پیام اخطار می تواند ایجاد مشکل کند.
حال سوال اصلی اینکه از کجا بدانیم چه پیامهایی از طرف سیستم صادر نمیشوند و مهمتر اینکه آیا قادر به باز گرداندن آنها هستیم؟
جواب مثبت است. در صورتیکه پیامهایی را بدین طریق غیر فعال ساخته اید می توانید در زیر شاخه Messages/Errors/Warnings در بخش Dismissed Messages آنها را مشاهده کرده و در صورتیکه نیاز دارید آنها را بازگردانید. برای بازگرداندن آنها تنها لازم است تیک آن را فعال کرده و روی OK کلیک کنید.
در این مثال مشاهده میکنید با فعال کردن این گزینه مجدد پیام اخطار برای حذف فیچر ظاهر می شود.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم از میان صدها تنظیم موجود در بخش تنظیمات سالیدورکس مواردی را عنوان کنیم که در افزایش بهره وری در استفاده از نرم افزار موثر می باشند. البته این بدان معنی نیست که سایر تنظیمات مهم نبوده و یا تاثیری در روند کار با نرم افزار ندارند. بنابراین پیشنهاد می شود هر از چند گاهی با قسمتی از تنظیمات موجود در Options آشنا شده و بر اساس نیاز تنظیمات آنرا تغییر دهید.